Hoe werkt het algoritme van Instagram?

Hoe werkt het algoritme van Instagram?

Alle sociale media platformen hebben een algoritme. Dit is de formule die bepaalt welke posts jij wanneer te zien krijgt. Toen social media nog nieuw was kreeg je meestal alle posts in chronologische volgorde te zien, maar zo gebruiksvriendelijk zijn de meeste platformen helaas niet meer. Er zitten nu hele systemen achter het bepalen van welke post jij wel en niet te zien krijgt. Het algoritme van Instagram verandert regelmatig, dus iets wat nu werkt kan over een jaar niet meer werken. Instagram wil namelijk het liefste dat jij als bedrijf gesponsorde posts gebruikt, want daar verdienen ze aan. In deze blog ga ik in op het huidige algoritme van Instagram en hoe dit beïnvloedt wordt.

Hoe interessant vind jij een post?

Instagram heeft door jouw gedrag op Instagram dusdanig veel informatie over je dat het in kan schatten welke posts jij het meest interessant zal vinden. Deze komen bovenaan te staan zodat je deze meteen ziet als je de app opent. Dat is gunstig voor Instagram, want nu wil je waarschijnlijk gaan lezen wat er onder deze posts staat. Als je de app opent en je een foto ziet van een account wat je niet zo interessant vind is de kan groter dat je de app ook weer sluit. Instagram heeft er baat bij dat jij zolang mogelijk in de app bezig bent, want dan kunnen ze jou reclame laten zien en dus geld verdienen.

Om een voorbeeld te geven: ik lees bijvoorbeeld vaak de posts van HoefWijzer op Instagram. De app weet dat, dus als HoefWijzer iets nieuws geplaatst heeft is dat waarschijnlijk het eerste wat ik te zien krijg. Dat geldt overigens niet alleen voor je tijdlijn, maar ook voor stories. De stories van de accounts die jij het meeste kijkt zullen ook vooraan in de rij staan. Zo zie jij meteen dat je favoriete account iets geplaatst heeft en zul je dit vaak meteen gaan kijken, terwijl je dat bij andere stories niet zou doen.

Hoeveel mensen volg je?

Hoe meer mensen je volgt op Instagram, hoe meer foto’s al die mensen bij elkaar plaatsen op een dag. Instagram zal dan een selectie maken van de posts die jij te zien krijgt. Als je minder mensen volgt is de kans groter dat je van iedereen een post te zien krijgt dan wanneer je honderden mensen volgt.

Wanneer is de post geplaatst?

Sinds een tijdje laat Instagram op je tijdlijn alleen nog maar de posts zien die geplaatst zijn sinds jij voor het laatst online bent geweest. Iets wat ik zelf heel irritant vind, maar het is nou eenmaal zo. Je zult op je tijdlijn dus alleen recente posts te zien krijgen. Hoe recenter, hoe relevanter, aldus Instagram.

Wat is jouw relatie met de accounts die je volgt?

Als jij vaak interactie hebt met een bepaald account gaat Instagram er vanuit dat jij geïnteresseerd bent in dit account. Accounts waar je dus vaak mee praat via privéberichten of op wiens foto’s je vaak reageert of liked zullen dus hoger op je tijdlijn komen te staan.

Hoe vaak open je Instagram?

Welke posts je te zien krijgt is ook afhankelijk van hoe vaak je Instagram opent. Als je de app maar een keer per dag opent zal Instagram een ranking maken van de posts die die dag geplaatst zijn op basis van welke hij denkt dat jij het meest interessant zult vinden. Als je ieder uur op Instagram kijkt zul je de meest interessante posts van het afgelopen uur te zien krijgen. Als je kijkt naar de posts van de hele dag zul je waarschijnlijk niet alle posts te zien krijgen als je veel accounts volgt.

Hoe lang zit jij op Instagram?

Instagram weet uiteraard of jij veel of weinig tijd op de app doorbrengt. Als dat bij jou weinig tijd is zal Instagram ervoor zorgen dat de belangrijkste posts bovenaan staan zodat je die meteen te zien krijgt. Dan hoef je daarvoor geen heel eind naar beneden te scrollen. Wanneer Instagram weet dat jij veel tijd doorbrengt op de app zal je misschien wat verder naar beneden moeten scrollen voor je favoriete accounts omdat Instagram ook meer andere accounts in je mix mee zal nemen.

Bij al deze aspecten is eigenlijk een ding belangrijk: jij wil dat favoriete account van een gebruiker zijn. Als bedrijf is het best lastig om tegen de vrienden, familie en favoriete influencers van een Instagram-gebruiker op te boxen. Daarom wil je iets te bieden hebben waar je volger echt iets aan heeft. Je wil je volger een reden geven om interesse te tonen in jouw posts. Dat kun je onder andere doen door ze iets te leren, een leuk verhaal te delen of een vraag te stellen.

Zelf erger ik me regelmatig aan mijn Instagram-tijdlijn, maar het is wél heel handig dat de posts waar ik het meeste in geïnteresseerd ben meteen bovenaan staan. Nu alleen nog zorgen dat jij daar als bedrijf tussen komt te staan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: