Wat doet een virtual assistant?

Virtual assistant, VA... Misschien heb je de term wel eens gehoord, maar heb je er eigenlijk geen beeld bij wat het nou precies is. In deze blog zal ik je dit uitleggen, want misschien zou jij wel veel baat kunnen hebben bij het samenwerken met een virtual assistant. Dan is het toch zonde om die kans te laten liggen!

Letterlijk vertaald is een virtual assistant een virtuele assistent. Dat komt er min of meer op neer dat het een assistent is waarmee je digitaal samenwerkt. Je zit niet tegenover elkaar in een kantoor, maar een virtual assistant werkt vanuit haar eigen werkplek op afstand voor jouw bedrijf. Dat heeft het voordeel dat je voor een virtual assistant geen werkplek hoeft te creëren: iets wat wel zou moeten wanneer je iemand in dienst neemt om hetzelfde werk te doen. De communicatie verloopt via de mail, WhatsApp of telefonisch, maar elkaar in het echt zien hoort hier niet standaard bij.

Een virtual assistant is dus een assistent waarmee je op afstand samen kan werken. Het grote voordeel is daarnaast dat je een virtual assistant voor die uren kan betalen dat je haar daadwerkelijk nodig hebt. De meeste virtual assistants werken ook voor andere klanten en maken zo hun week vol. Ze zijn dus niet alleen afhankelijk van jou financieel gezien. Gaat het met jouw bedrijf even niet zo goed? Dan huur je tijdelijk gewoon geen virtual assistant in, maar je zit niet met personeel wat óf uitbetaald óf ontslagen moet worden. Een virtual assistant staat gewoon weer voor je klaar als het financieel weer gaat, en tot die tijd heeft ze wel andere klanten die haar bezig houden. Een zorg minder voor jou dus, want personeel in dienst hebben is best een verantwoordelijkheid.

Doordat je met een virtual assistant bijvoorbeeld ook al een uur per week, of slechts af en toe een uur kunt werken is het qua kosten ook laagdrempeliger om met een VA te werken. Als je een keer een taak hebt die je zelf niet kan of wil doen kun je een VA inhuren voor het aantal uren dat die taak in beslag neemt, en daarna heb je geen verplichting om meer uren te betalen. Dit in tegenstelling tot een medewerker die een stabiel inkomen verwacht, en waar je wellicht niet altijd genoeg uren aan werk voor hebt. Veel ondernemers kennen de periode dat je eigenlijk te veel werk hebt voor jou alleen, maar nog niet genoeg om iemand aan te nemen (of niet genoeg inkomsten). Dan is een virtual assistant een uitkomst om die extra uren op te vullen.

Waar een virtual assistant je mee kan helpen is volledig afhankelijk van de VA in kwestie. Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten, maar vaak zijn VA's in ieder geval veelzijdig en vinden ze het leuk om afwisselend bezig te zijn. Mij kun je bijvoorbeeld inhuren voor het maken van social media posts, het bewerken van video's of podcasts, het bijhouden van je mailbox en zo zijn er nog een hoop opties. Voor een volledig overzicht kun je bij Diensten kijken.

Een VA helpt om jouw bedrijf naar een hoger niveau te brengen door jou taken uit handen te nemen die je niet per se zelf hoeft te doen. Zo kun jij focussen op het werken binnen je bedrijf en het doen van datgene waarvoor je een bedrijf bent begonnen. Ondertussen loopt het wegwerken van je mailbox en het delen van content online gewoon door en hoef jij je daar geen zorgen over te maken of het gevoel te hebben dat je kansen laat liggen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen